Angst regeert NIET

In januari deed ik mee aan de nationale tuinvogeltelling. Dat hield in: half uurtje door het raam naar buiten staren en dan hopen dat je (het liefst bijzondere) vogels treft. Leuk om te doen, want je richt je aandacht op prachtige beestjes die zo heerlijk vrij en onbezorgd rondvliegen. En dat zijn op dit moment nou nét de dingen die missen in Nederland.

Het corona-virus (Covid-19) domineert het nieuws. Wereldwijd. Grenzen worden gesloten, vliegreizen gecanceld en het aantal zieken dagelijks geteld. Uit Italië klinken noodkreten en in Nederland zijn we bang dat we slechts een paar weken ‘achterlopen’ op wat daar gebeurt. Overal zie je angst. Angst die op dit moment de wereld beheerst.

Kuch…

Ik moet eerlijk bekennen dat ik het ook niet makkelijk vind. Ik heb al een weekje last van een vervelende kriebel in mijn keel en een daarbij horend kuchje. Natuurlijk denk ik meteen aan corona, maar ik voel me niet ziek en onder normale omstandigheden zou ik gewoon aan het werk gaan (ok, heb momenteel geen werk, maar je begrijpt hopelijk wel wat ik bedoel). Ik vind het vooral beangstigend dat er een kans is – klein, maar niet ondenkbaar – dat ik een van die mensen ben die er erg ziek van wordt. En dus zit ik nu, net als veel lotgenoten, thuis in zelf-quarantaine. Dus ja, die angst voel ik ook.

Een musje

In de bijbel staat een prachtige tekst die ik graag met je wil delen. Ik put er veel troost uit en misschien helpt dit Woord van God jou ook wel. De tekst staat in Mattheüs 10:29-31 en ik vertaal hem voor je vanuit The Message:

“Wat is eigenlijk de prijs van een musje? Niet meer dan een beetje kleingeld, toch? Maar God ontfermt zich erover, meer dan jij ooit zou doen. Maar Zijn ontferming en aandacht gaan nog meer uit naar jou, zelfs tot het kleinste detail – Hij telt zelfs elke haar op je hoofd! Dus, wees niet bang door al dat intimiderende gepraat. Jij bent meer waard dan een miljoen musjes!”

Een prachtige tekst, zeker in deze tijd! God kent jou door en door. Dieper dan jij jezelf kent. Hij kent je angst en weet waar je moeite mee hebt. Hij is bewogen met je en ontfermt zich over jou met alle liefde die in Hem is. En die liefde is groter dan deze wereld, ja, zelfs dit heelal kan bevatten!

Over grenzen heen

Toch heeft God aan jou en mij geen makkelijk leven beloofd. Als christen, maar ook als je niet gelooft, heb je te maken met vervolging, honger, ziekte en dood. Ja, ook jij en ik kunnen getroffen worden door het corona-virus. Maar we mogen één ding nooit vergeten: dat God van ons houdt, zelfs over de grenzen van ziekte en dood heen. De dood is geen sterven, maar het begin van een nieuw – machtig mooi – leven bij God onze Vader.

In dat licht bezien, zijn de woorden van Romeinen 8 echt bijzonder:

“Want u hebt niet de Geest van slavernij ontvangen, die opnieuw tot angst leidt, maar u hebt de Geest van aanneming tot kinderen ontvangen, door wie wij roepen: Abba, Vader!”

Geen slaaf van angst!

Nee, we hoeven geen slaaf te zijn van de angst. Voor het virus hoeven we niet bang te zijn. Natuurlijk is het belangrijk dat we luisteren naar de experts en hun aanwijzingen opvolgen om het virus te beteugelen. Goed voor jezelf en voor anderen zorgen is belangrijk en in dit geval denk ik ook een opdracht van God. Maar tegelijk mag je op God vertrouwen en de angst uit je gedachten verbannen. In hetzelfde hoofdstuk staat namelijk ook:

“Wat zullen wij dan over deze dingen zeggen? Als God voor ons is, wie zal dan tegen ons zijn? (…) Wie zal ons scheiden van de liefde van Christus? Verdrukking, of benauwdheid, of vervolging, of honger, of naaktheid, of gevaar, of zwaard? (…) Maar in dit alles zijn wij meer dan overwinnaars door Hem die ons liefheeft. Want ik ben ervan overtuigd dat noch dood, noch leven, noch engelen, noch overheden, noch krachten, noch tegenwoordige, noch toekomstige dingen, noch hoogte, noch diepte, noch enig ander schepsel ons zal kunnen scheiden van de liefde van God in Christus Jezus, onze Heere.”

Echte troost

Echt waar: in alle moeite en pijn, ziekte en verdriet, wil God bij je zijn. Daar mag je op vertrouwen en in deze tijd mag dát je troost zijn. God houdt van jou, wat er ook gebeurt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.