Vrij om te geven

Er was eens een marktkoopman die zijn waren verkocht op een groot marktplein. Hij deed goede zaken en zijn geldbuidel raakte al snel vol. Op een dag verloor hij bij het helpen van een klant zijn buidel eventjes uit het oog. Op dat moment kwam er een dief langs die het zakje geld weggriste. De marktkoopman zag het echter gebeuren, sprong achter zijn toonbank vandaan en rende de dief achterna.

Na een lange achtervolging wist hij de boosdoener te pakken te krijgen. De koopman keek de dief diep in de ogen en eiste de geldbuidel terug. Hoewel hij het volste recht had om de man voor het gerecht te dagen en boetedoening te eisen, kreeg hij medelijden met de dief. De man zag er haveloos uit en keek doodsbang naar zijn overweldiger. Toen deed de marktkoopman iets verwonderlijks. In plaats van hem gevangen te zetten, liet hij de dief vrij en gaf hem bovendien de buidel met geld in handen.

“Als jij moet stelen om aan geld te komen, heb je het harder nodig dan ik”, zei hij tegen de dief.
Dankbaar nam de man het geld aan en verontschuldigde zich tientallen keren tegen de vrijgevige marktkoopman. Daarna ging ieder zijns weegs.

De dief ging meteen naar zijn schuldeisers toe en betaalde wat hij hen verschuldigd was. Van het geld dat hij overhield, kocht hij goederen en spullen om te verkopen en werd zo zelf. marktkoopman. Het ging hem goed en hij werd een vermogend man.

Jaren later kwamen de dief en de marktkoopman elkaar weer tegen. De dief zag er nu heel anders uit. Zijn gescheurde kleren waren vervangen door hetzelfde soort kleding als de vrijgevige marktkoopman aan had en zijn blik keek helder de wereld in. Hulpeloosheid en angst hadden plaats gemaakt voor behulpzaamheid en mededogen.

Ondanks de metamorfose van de dief herkende de vrijgevige marktkoopman hem nog wel. Hij zag de verandering die de dief had ondergaan en verheugde zich. Hij vroeg aan de voormalige dief: “Waarom ben je geworden zoals ik?”

De dief antwoordde: “Toen u mij dat geld gaf, heb ik mijn schuldeisers afbetaald. Ik hield nog geld over en ik vroeg me af wat ik daarmee zou kunnen doen. Toen dacht ik aan u en ik besloot om net zo te worden als u. Van wat ik over heb, geef ik nu aan anderen die het minder hebben dan ik, in de hoop dat zij ermee doen wat ik er dankzij u mee heb gedaan.”

Vrij om te geven
Wat kun je leren uit dit verhaal? God geeft veel mensen overvloed. Eten, drinken, dak boven het hoofd, een mooie auto voor de deur. God heeft jou dit alles gegeven, zodat jij mag uitdelen van jouw overvloed. Uit liefde voor je medemens.

Liefde is niet bang voor de ander, maar toont mededogen en genade aan mensen. Liefde geeft, zonder iets terug te eisen. En als het zijn uitwerking heeft en iemand wordt zoals jij, dan levert het heel veel vrucht op. Tien, twintig, misschien wel duizend keer meer als wanneer je niets doet.

Daarom is mijn advies: leef om te geven. Liefde, tijd of geld. Want wie zo leeft, verzameld schatten in de hemel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.