Liefhebben is een keuze

Het zal niemand zijn ontgaan: Youtube-fenomeen EnzoKnol en zijn vriendin Dee zijn uit elkaar. Het is voorbij, finito, over en uit. In een vlog getiteld “Het is voorbij” delen zij het nieuws met hun geschokte youtube-achterban. Zelfs de NOS besteedt er aandacht aan.

Het verbaasd me hoeveel emoties er loskomen bij EnzoKnol en Dee. De laatste pinkt regelmatig een traantje weg en ook EnzoKnol kijkt niet bepaald gelukkig. “De koek was op”, legt Dee uit – alsof ze zelf nog niet helemaal bevatten kan er is gebeurd.

Ze zijn lang niet het enige stel dat uit elkaar gaat. Afgelopen maand verbraken diverse andere Youtube-sterren hun relatie. En in Nederland lopen jaarlijks maar liefst 1 op de 100 huwelijken op de klippen. Het totale echtscheidingspercentage ligt al jaren zo rond de 40 procent.

Schrikbarende cijfers waarachter heel veel leed schuilgaat. Kinderen die hun vader en moeder uit elkaar zien gaan, hebben hier de rest van hun leven last van. En dan spreken we nog niet eens over de vechtscheidingen, waarbij ex-partners elkaar het leven zo zuur mogelijk proberen te maken – vaak met een of meerdere kinderen als middelpunt.

Dit alles zette me aan het denken. Wat is liefde eigenlijk? Blijft het altijd bij het voelen van vlinders in je buik, of gaat liefde een stapje dieper? Wat betekent het als de koek op is? Als je eventjes niet zoveel liefde voor je partner voelt? En is dat dan een goede reden om een punt achter de relatie te zetten?

Misschien gaat het wat te ver als ik zeg dat God ook met die vragen heeft geworsteld. Maar dat neemt niet weg dat er wel wat verhalen in de Bijbel staan die die kant op wijzen. De Bijbel leert ons dat God de wereld heeft geschapen, er een prachtig paradijs van maakte en die in beheer gaf aan zijn oogappel: de mens. We weten allemaal hoe dat is afgelopen.

De mens dwaalde steeds verder af, totdat hij God volledig vergat en negeerde. De liefde tussen God en mens bekoelde. De Schepper van hemel en aarde was hier woest over en besloot de reset-knop van de schepping in te drukken.

Een zondvloed vaagde de mensheid weg. God zette een punt achter de relatie – maar niet helemaal. Met Noach en de zijnen maakte Hij een nieuwe start. Tegelijk besloot en beloofde God dat Hij zoiets nooit meer zou doen: hoe zwaar de mensheid hem ook teleurstelde of ronduit kwaad maakte, zodra hij de regenboog zag, zou Hij aan die belofte denken.

Na de zondvloed kiest God een nieuwe weg: die van Christus. Jezus stierf aan het kruis voor ons gebrek aan liefde, voor onze zonden, voor onze fouten, voor alle dingen waarin we Hem kwetsen. God kiest ervoor om lief te hebben, terwijl wij niet liefhebben. Hij kiest ervoor om te sterven voor dat wat Hij liefheeft – ook al blijft die liefde maar al te vaak onbeantwoord. In de wereld van nu is dat niet te bevatten.

Terwijl ik dit zo schrijf, vraag ik me af: wat kun je hiermee in je eigen relaties? Wat laat het voorbeeld van Jezus ons zien van de werkelijkheid van de liefde? Ik denk dat het dit is: liefhebben is een keuze. Je kiest ervoor om de ander lief te hebben, ook al voel je die liefde lang niet altijd.

De mensheid heeft God vaak tot wanhoop gedreven met hun koppigheid. Denk aan de mensen voor de zondvloed, of aan Israël dat maar niet wilde vertrouwen op God – zelfs Jezus gooit op een gegeven moment de handen in de lucht en roept uit ‘o, wat zijn jullie toch een ongelovig geslacht!’

Toch blijft God ervoor kiezen om lief te hebben. Om de mensheid telkens weer op te zoeken en naar zich toe te trekken, ondanks alles. Ik denk dat jij en ik die keuze ook elke dag weer moeten maken. In de relatie met je partner, met je vrienden, met je familie, je ouders, je broers en zussen, je collega’s, je medestudenten, etc. – kies ervoor om van ze te houden, wat er ook gebeurt. Als alle mensen dat elke dag zouden doen – zou dat niet het paradijs zijn?

De liefde is geduldig,
Zij is vriendelijk,
Zij is niet jaloers,
Zij pronkt niet,
Zij doet niet gewichtig,
Zij handelt niet ongepast,
Zij zoekt niet haar eigen belang,
Zij raakt niet verbitterd,
Zij denkt geen kwaad,
Zij verblijdt zich niet over de ongerechtigheid,
Zij verheugt zich echter over de waarheid,
Zij bedekt alle dingen,
Zij gelooft alle dingen,
Zij hoopt alle dingen,
Zij vedraagt alle dingen.
De liefde vergaat nooit!

1 Kor. 13:4-8a

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.