Olie en het einde van de wereld

Soms vraag ik me af hoe de wereld eruit zou zien zonder olie. Het zwarte goud heeft in de afgelopen eeuw een ware revolutie teweeg gebracht, waar onze huidige rijkdom het gevolg van is. Maar wat zal er gebeuren als de olie op is?

Onze economie draait bijna volledig op olie. Onze auto’s, bussen en vrachtwagens rijden erop, Ons plastic wordt gemaakt met behulp van olie, net als het kunstmest waar onze grootschalige landbouw bijna volledig op draait. Haal olie weg uit deze wereld en de grote geoliede machine van de wereldeconomie zal piepend en krakend tot stilstand komen. Bussen en auto’s kunnen niet meer rijden, grote zeeschepen kunnen niet meer varen om goederen in te voeren en de landbouw kan geen voedsel meer produceren.

Het zal nog een flink aantal jaren duren, maar de kans is aanwezig dat nog tijdens ons leven alles tot stilstand komt. De vraag is: zijn we daarop voorbereid? Of leven we ons leven, trouwen we, geven we ten huwelijk, eten en drinken we alsof het einde van onze voorspoed nooit zal komen?

Veel mensen geloven dat er wel een technologische doorbraak gaat komen. Landen stappen snel over op groene energie en er worden elk jaar weer veelbelovende ontdekkingen gedaan die ons mogelijk helpen om onze constante honger naar energie te stillen. Toch is het nog lang niet zo ver dat die technieken de olie kunnen vervangen. Wat zal dan plan B zijn, als alle andere mogelijkheden opgedroogd zijn?

Misschien moeten we eens gaan nadenken over een wereld met (veel) minder energieverbruik. Een wereld waarin we dicht bij ons werk wonen, vaker op de fiets stappen en – niet onbelangrijk – een wereld met minder keus. Want hebben we die watermeloenen uit Afrika echt nodig? En die bananen uit Brazilië?

Ok, dit waren zomaar een paar losse gedachten. Dergelijke vragen spoken me al jaren door het hoofd en ik dacht: laat ik ze eens op papier zetten. Ik heb geen antwoorden op de uitdagingen waar de wereld de komende 50 tot 100 jaar voor komt te staan. Een ding weet ik wel: de manier waarop we nu leven heeft een houdbaarheidsdatum. En die begint er langzaam aan te komen. Hoe zal de wereld er na het olietijdperk eruit zien? Wat denk jij?


Afbeelding: ‘Jaknikker bij Zonsondergang’ door Hrald (CC BY 3.0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.