Groeien in vertrouwen

 

Ik bid dat Christus meer en meer in u mag wonen, naarmate u Hem meer gaat vertrouwen. Dat u geworteld zult zijn in Gods liefde en daarop uw leven zult bouwen. (Ef 3:17 HTB)

De ontdekking
De afgelopen dagen werd ik me ervan bewust dat ik niet zoveel vertrouwen heb in het leven. Dat uit zich onder andere op de volgende manier. Wij hebben een mooie open haard in ons huurhuis. Daarvan heb ik altijd gedroomd. Dus hebben we hem drie jaar geleden in oude glorie hersteld. Maar iets weerhoud me telkens om het vuur weer eens te ontsteken.

Vrijdagavond vatten mijn vrouw en ik het plan op om gezellig een houtje te branden in de open haard. Mijn vrouw genoot van het vuur. Ze zat heerlijk te ontspannen. En ik? Ik was onrustig. Ik kon maar niet genieten.

Rook in de snackbar
Onze woning bevindt zich boven een snackbar. Een van de eerste keren toen we de open haard in gebruik namen, werd de rook niet goed weggezogen. Het kwam in de snackbar onder ons te hangen. Een van de werknemers belde verontrust bij ons aan. Hij vroeg of wij brand hadden, want er hing rook in hun zaak. Natuurlijk was er helemaal geen brand bij ons, behalve het fikkie in de open haard. Ik was echter zo geschrokken dat de haard voorlopig uit bleef. Ik was bang geworden. Te bang dat het weer mis zou gaan.

Ontspanning?
En nu, elke keer als ik de open haard aanzet, ben ik bang dat er iets mis zal gaan. De onzekerheid vliegt me aan. Het lukt me nog niet om te ontspannen. Misschien krijgen we wel een schoorsteenbrand en fikt de verdieping boven ons af. En daar liggen onze lieve kinderen te slapen.

En mijn vrouw? Die ontspande zich bij het vuurtje. Ik vroeg haar waarom zij niet onrustig was. Ze antwoordde me: “Nou in het begin vond ik het wel spannend, maar het is steeds goed gegaan, dus heb ik er wel vertrouwen in.”

Basisvertrouwen
Hier praatte ik met mijn vrouw over door. Ik ontdekte dat zij een basisvertrouwen in het leven heeft. Bij mij is dat erg broos. In het verleden is dat vertrouwen weggeslagen. Men zegt ‘Vertrouwen gaat te paard en komt te voet’. Nou, dat vertrouwen ging bij mij als een jachtluipaard. Alles waar ik mijn leven op had gebouwd was weg.

Een lange weg
Dat is nu tien jaar geleden. Mijn leven stond op z’n kop. De weg naar herstel ga ik nog steeds. Ik kom stapje voor stapje vooruit. Mijn basisvertrouwen groeit gestaag.

Jezus trekt bij mij in huis
Deze weg loop ik niet alleen, want Jezus loopt naast mij. Ik trek met Hem op. En onderweg worden we steeds meer een eenheid. Jezus is meer en meer in mij komen wonen. Ik leer Hem en mijzelf steeds meer vertrouwen. Ik leer het leven te vertrouwen. We raken verstrengeld. Ik wortel mij verder in de liefde van mijn Redder. En de liefde van de Heer wortelt zich steeds dieper in mij. Het vormt de grond en het fundament van mijn bestaan.

Een stapje verder
Voordat ik de open haard aandeed, vroeg ik aan de Heer: “Is het veilig om de open haard aan te steken?” Hij zei geruststellend: “Maak je nergens zorgen om.”

En dat zegt God keer op keer. Maak je geen zorgen Eelco, Ik ben bij jou en je gezin. Deze woorden spreekt Hij elke dag tot me. Hij geeft me de ruimte om Hem te leren vertrouwen.

Stapje voor stapje groeit het vertrouwen. En het helpt als ik na een tijdje terugkijk. Ik zie dat Hij Zijn beloften is nagekomen. En dan groeit het vertrouwen weer een stapje.

Nieuwe moed
Met nieuwe moed zet ik weer nieuwe stap in mijn leven. Met het bewijs van zijn trouw die achter mij ligt. Naast mij loopt God die mij aanmoedigt; en voor mij ligt mijn droom als een opkomende zon aan de horizon. We komen er wel. Stapje voor stapje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.