Jezus komt terug – ben jij er klaar voor?

En… wanneer denk jij dat Jezus terugkomt? Denk je wel eens na over die dag? Geef maar toe: je staat er niet elke dag bij stil. Maar is dat wel terecht?

De terugkomst van Jezus leek mij vroeger een spannende tijd. Hij zou terugkomen op de wolken, maar er stond van tevoren nog heel wat te gebeuren. Denk maar eens aan rampen, oorlogen, hongersnood enzovoorts. En dan die bijzondere tekenen aan de hemel: de maan verandert in bloed, de zon wordt verduisterd en de sterren zullen op aarde vallen.

Klinkt heftig. Zou de komst van Christus echt zo erg zijn?

Noach

In Matteüs 24 vertelt Jezus het verhaal van de ondergang van Jeruzalem. Een deel van de profetie gaat daarover (vs. 1-28). Een ander deel wijst juist naar de toekomst, naar de tijd waarin wij leven (vs. 29-51). Wat mij in het laatste stuk opvalt, is de verwijzing naar Noach.

Je weet wel, de man die, zeg maar, het hele menselijke geslacht van de ondergang redde. Hij kreeg een openbaring van God over de naderende zondvloed en daarom bouwde hij de ark. De mensen vonden hem idioot en bleven doen wat ze altijd al deden: eten, drinken, werken, feesten, trouwen en ten huwelijk vragen.

Business as usual

Jezus zegt dat als Hij terugkomt, het precies zo zal zijn als in de dagen van Noach. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar die tijd lijkt akelig veel op hoe ik nu leef. Ik schrijf deze blog, eet, drink, vier feest, hoop ooit iemand tegen te komen die mijn nukken kan tolereren, en tja, het is eigenlijk business as usual.

Het lijkt me goed om daar (als christenen) eens verandering in te brengen. We leven in een tijd van genade, waarin Jezus onze koning is en ons leidt. Maar eens zal Hij terugkomen en hoe zit het dan met jou hart? Ben jij helemaal toegewijd aan God?

Zelfreflectie

Ok, dat zijn een paar pittige vragen, die je best ongemakkelijk kunnen maken. Mij doen ze dat in ieder geval wel. Ik leef lang niet altijd zoals God het bedoeld heeft. Maar daarom kan het wel eens verstandig zijn om over de terugkomst van Jezus na te denken. Om je leven eens tegen het licht te houden en je af te vragen: hoe wil ik dat Jezus mij aantreft als Hij terugkomt?

Hmmm… Die vragen had ik eigenlijk niet willen stellen. Ik vind ze zo negatief, terwijl het christendom alles behalve dat is. Toch laat ik het staan, omdat ik verlang naar een kerk die God weer omarmt. Die niet alleen met zichzelf en haar tradities bezig is, maar ook, of juist met haar niet-christelijke naaste. Het wonder van het kruis is niet alleen voor ons, maar ook voor hen. We mogen het verhaal vertellen, in woorden én in daden.

Bloeiende boom

De terugkomst van Jezus zal net zo zijn als in de dagen van Noach. Hoe zal hij de kerk in Nederland aantreffen? Als het verdorde struikje die het nu is, of als een bloeiende boom die veel vrucht draagt? Ik verlang naar het laatste. En jij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.