Wereld kan alleen veranderen als we elkaar liefhebben

De toestand van kerken in Nederland is niet al te best. De meeste lopen nog steeds in hard tempo leeg. Valt het tij nog te keren?

Eerst maar het goede nieuws: ja, natuurlijk! Er zijn gelukkig veel voorbeelden van christenen die bijvoorbeeld een nieuwe kerk proberen te planten en de medemens proberen te bereiken. Maar dan het minder goede nieuws: vaak draaien dergelijke initiatieven met pijn en moeite en soms zelfs met tegenstand vanuit de gevestigde kerken.

Hoe komt dat? Nieuwkomers moeten bijvoorbeeld aan allerlei eisen voldoen, waar ze simpelweg niet mee om kunnen gaan. Ook heeft de kerk een stoffig imago, christenen zijn hypocriete mensen die het ene zeggen en het andere doen, op zondag gaan ze vroom naar de kerk, maar doordeweeks zijn ze niet te onderscheiden van hun heidense medemens.

Kijk niet lijdzaam toe!

Dat is waarom ik Wereld in Verandering heb opgericht. Ik wil met Gods hulp graag een einde maken aan dergelijke vooroordelen, die helaas maar al te vaak bevestigd worden door gelovigen. We kunnen niet lijdzaam toekijken hoe de kerk langzaam uit Nederland verdwijnt. We kunnen niet doorgaan op deze weg, wij, christenen, moeten veranderen. Uiterlijk, maar vooral ook diep van binnen.

David & Goliath

Vandaag las ik het boekje ‘Heb het lef’ van Anne van der Bijl en Al Janssen. Het gaat over het verhaal van David en Goliath, en specifiek over de manier waarop David de grote reus overwon. Simpelweg door niet te vertrouwen op eigen kracht, maar op Gods kracht.

Goliath ging tekeer tegen het volk van Israel en bespotte God. David werd hier woedend over en ging de uitdaging met de reus aan, terwijl het leger van Saul al veertig dagen doodsbang beefde voor de dreigementen van Goliath. Zij vertrouwden niet op God, David deed dat echter wel.

God is aan het werk

Anne van der Bijl vraagt zich af of wij als christenen nog wel de reuzen in onze tijd herkennen. Zijn we nog in staat om te onderscheiden hoe en waar God in deze wereld aan het werk is? Op pagina’s 136-137 van ‘Heb het lef’ zegt hij:

“Herkennen we de mensen die God heeft uitgekozen – de Davids die Hij heeft geroepen om de reuzen van vandaag te bestrijden? Dan moeten we ook met hen samenwerken en hen helpen hun overwinningen om te zetten in een krachtig werk voor God: bewegingen die zijn koninkrijk bouwen.

Onlangs kwam er een dominee op bezoek in mijn kantoor en hij beklaagdezich over iets wat tegenwoordig veel voorkomt in Nederland: ‘De moslims hebben alweer een leegstaande kerk opgekocht om hem te verbouwen tot moskee. Is dat niet afschuwelijk?’
‘Nee, dat is niet afschuwelijk’ , antwoordde ik.
‘Waarom niet?’
‘Wat afschuwelijk is, is dat deze kerk leeg was. Als de kerk vol was geweest, was er geen reden geweest om er een moskee van te maken.’

Het wordt hoog tijd voor ons om te begrijpen wat het werkelijke, onderliggende probleem is waar wij mee te maken hebben. Het probleem is niet dat er veel moslims in mijn vaderland wonen. Het probleem is dat het met de christenen daar net zo gesteld is als met Israël in de tijd van de Filistijnen – ze zijn zwak, ongehoorzaam en bang.”

Slecht imago

Anne van der Bijl verlangt ernaar dat leiders zullen opstaan die de reuzen van onze tijd het hoofd gaan bieden. En misschien is het stoffige en hypocriete imago van de kerk wel de grootste reus van onze tijd. Hoe kunnen we die het hoofd bieden?

Daarvoor ga ik te leen bij Toby Mac, een van mijn favoriete christelijke artiesten. Tijdens een live-optreden, te vinden op het album ‘Alive and Transported’, zingt hij het nummer The Jam. Aansluitend houdt hij een kort praatje, dat mij elke keer weer raakt. Ditmaal luisterde ik nog wat aandachtiger dan anders. Hier een ultrasnelle vertaling van wat hij zegt over de liefde:

“Onze woorden zullen de wereld niet veranderen. Normaal gesproken maken we onze muziek voor het lichaam van Christus, voor onszelf. En dat is goed. Het is echter niet speciaal de muziek die de wereld kan veranderen. Het zijn niet onze kerkgebouwen, hoe groot en mooi sommige ook mogen zijn. Het is niet de architectuur die de wereld kan veranderen. Nee, de wereld kan alleen veranderen als we elkaar liefhebben. Als we onvoorwaardelijke liefde hebben voor de ander. Alleen dan zullen mensen voor je stoppen en zeggen: ik wil daar ook wat van hebben! Als onze huizen zo vol zijn van liefde dat we de deuren open moeten zetten zodat het de vallei en de stad in kan stromen. Alleen dan zullen de mensen vragen: wat hebben jullie daar? En ze zullen zeggen: Geef mij er ook wat van!”

Lastige keuzes maken

Als we elkaar en de ander liefhebben, dan zal deze wereld, dan zal Nederland kunnen veranderen. Daar verlang ik met heel mijn hart naar. Maar het vraagt wel keuzes. Van onszelf, van onze leiders, van onze kerkgenootschappen.

Onze geloofsdoctrines zullen niet helpen om de ongelovige medemens in Nederland te bereiken. Onze rituelen en tradities staan vaak zelfs in de weg van bekering. Misschien wordt het tijd om ons te bezinnen op hoe we kerk zijn en waar de kerk voor staat. En… durf jij dat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.