Beslist (of niet)!

Twijfelen, hoe doe je dat? Mijn generatie (30+) weet het maar al te goed. In een wereld vol keuzes is het moeilijk om een beslissing te nemen. Daarom hier wat dingen om je op weg te helpen.

Het nemen van een beslissing vind ik een van de moeilijkste dingen om te doen. Zeker als het gaat om zaken die mijn leven direct raken: aansluiting bij een nieuwe kerk, het vinden van een nieuwe baan en de zoektocht naar het ‘ideale vrouwtje’. Er is zo veel te kiezen… De angst om überhaupt een beslissing te nemen kan dan best groot zijn. Want wat als je een foute keuze maakt?

Niet kiezen

Allereerst kan ik je zeggen dat niet kiezen ook een keuze is. Je kiest er dan gewoon voor om niets te doen. Dat lijkt de makkelijkste en minst gevaarlijke optie, maar veel levert het niet op.

Neem bijvoorbeeld de keuze voor een andere kerk. Persoonlijk vind ik het heel moeilijk om het oude los te laten en het nieuwe te omarmen. De oude vertrouwde gemeente (waar je langzaam verpietert) is een veilige haven en vrijwel risicoloos.

Maar wat als God je naar een andere gemeente roept? Waar je bijvoorbeeld wel je talenten en gaven kwijt kunt? Niet kiezen is niet automatisch de beste keuze en soms zelfs de slechtste, want het kan je geestelijke groei belemmeren.

Denken dat God wel voor je zal kiezen

Natuurlijk, God wil graag dat je jou leven aan Hem geeft. Hij is degene die de leiding moet hebben. Maar betekent dat automatisch dat je zelf niet meer hoeft te kiezen? Nee, natuurlijk niet.

Sowieso is wel of niet in God geloven een keuze die ieder mens voor zichzelf moet maken. God vraagt van ons dat wij in Hem geloven en dat wij ons leven aan Hem geven. Hij wil dat we zelf die keuze maken (en daar helpt Hij af en toe een handje bij).

Jezus wijst in Mat. 26:25-34 op de vogels in de lucht. Ze maaien niet en zaaien niet, maar toch voorziet God hen in hun levensbehoefte. Dat betekent echter niet dat ze in hun nest kunnen blijven liggen en het eten hen vanzelf wel de snavel invliegt. Ze moeten eropuit om eten te verzamelen. God vraagt hetzelfde van jou. Je moet ervoor kiezen om de deur uit te gaan en aan de slag te gaan.

Hoe dan wel?

Een van mijn vervelendste angsten bij het nemen van beslissingen is de angst voor een verkeerde keuze. Zo’n foute beslissing kan vérgaande consequenties hebben. Angst is echter vaak een slechte raadgever, maar gelukkig kun je daar wat aan doen.

Vraag het aan God.

Ja, zo simpel is het. En tegelijk ook zo moeilijk. Want God spreekt niet altijd even duidelijk. En de stem van God verstaan kan best lastig zijn. Gelukkig heeft God je ook verstand gegeven, evenals gemeenteleden en vrienden die je om hulp en gebed kunt vragen. Schroom niet, daar zijn ze voor!

Juiste keuze

Soms kun je goede keuzes ook herkennen aan de hoeveelheid strijd die ze opleveren. Satan strijdt tegen God en zal dus altijd proberen om Gods plan met jou te dwarsbomen. Dat kan heel geniepig gaan.

Als je met twijfels wordt overvallen en je daardoor besluiteloos raakt, onderzoek dan eens waar die twijfels vandaan komen. Zijn ze reëel, of beeld je jezelf maar wat in? Onderzoek dus de bron van je angsten en je besluiteloosheid. Ook al zijn je twijfels nog zo reëel, ze kunnen je ook belemmeren om naar God te luisteren en Zijn weg te gaan.

God voorziet

Tot slot: je kunt blijven wikken en wegen, maar soms moet je ook gewoon een keuze maken. Het kan een verkeerde beslissing zijn, maar dat is een risico dat je dan moet nemen. Daar leer je van en misschien ontdek je zelfs Gods stem erin. God belooft niet dat het leven risicoloos zal verlopen, maar Hij belooft wel dat Hij naast je zal staan en je zal voorzien in wat je nodig hebt. Als je Hem er maar om vraagt. Hoe mooi is dat?

Afbeelding door Krzysztof Poltorak // CC BY 2.0 DE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.