‘God leidt’-momentje

Ken jij veel voorbeelden van Gods leiding in je leven? In mijn leven heb ik er al heel wat verzameld. Eerst mijn studiekeuze, later tot tweemaal toe een baan die precies op het moment kwam dat ik het nodig had.

Vorig jaar ben ik voor mezelf begonnen als freelancer. In plaats van een gigantisch zware periode, is dit vooral een jaar geweest waarin ik steeds dichter naar God toe mocht groeien. Ik begin me steeds meer bewust te worden van Gods leiding in mijn leven – een bijzondere ervaring.

Vandaag in de kerk had ik weer zo’n ‘God leidt’-momentje. De prediker had het over Elia in de woestijn. In 1 Konining 17 staat zijn verhaal. Hij heeft net tegen de slechte koning Achaz gezegd dat het voorlopig in Israël niet meer zal regenen vanwege de zonden van het volk.

Een belangrijke waarschuwing natuurlijk voor het volk. Er ligt echter een diepere les in het verhaal van Elia besloten, waar je zo overheen leest. Direct na deze gebeurtenissen zegt God namelijk tegen Elia: Ik zal voor je zorgen. Hij moet naar een beek gaan en God zal raven laten komen om hem eten te brengen. Tijdens de droogte kan hij dan uit de beek drinken.

Na verloop van tijd droogt de beek op en zit Elia zonder drinken. God zegt dan tegen hem dat hij naar Sarefat moet gaan, naar een weduwe die hem te eten zal geven. Weer zie je de leiding van God hier in Elia’s leven. Hij krijgt op bijzondere wijze te eten en te drinken. Zelfs de overleden zoon van de weduwe komt weer tot leven op zijn gebed.

Elia woont drie jaar bij de weduwe voordat God hem weer roept. Nu mag hij voor het oog van heel Israël en al de afgodenpriesters de wonderen doen met het brandoffer en de regen. Als Elia ergens moest vertrouwen op Gods leiding, dan was het daar wel! Tussen de haat van Achaz en van de afgodenpriesters durft hij voor God te strijden en volledig op Zijn voorzienigheid en leiding te vertrouwen.

Het lijkt me dat hij dat niet gekund heeft zonder de ervaring bij de beek en later bij de weduwe. In die jaren heeft God Elia gevormd voor deze taak. En ik denk dat God ons ook op die manier wil vormen. Eerst op een diep persoonlijke manier, om je later te kunnen inzetten voor anderen en misschien zelfs voor de kerk of Nederland als geheel.

De vraag is nu, waar ben jij? Drink je nog met volle teugen uit de beek die God je heeft gegeven, of begint die langzaam op te drogen? Zo ja, heb je al aan God gevraagd waar Hij je hebben wil? Of Hij een nieuwe taak of voorziening voor je heeft? En welke dit dan is?

Ikzelf heb de afgelopen periode vooral ervaren als Gods persoonlijke zorg voor mij. Tegelijk merk ik dat er een einde komt aan deze fase. De beek raakt opgedroogd om het zo maar eens te zeggen. Er zal een nieuwe taak voor mij klaarliggen, net als bij Elia. Hoe of wat? Ik heb geen idee. Spannend is dat zeker, maar ik mag vertrouwen op God! Net als jij.


Afbeelding door Alex E. Proimos / CC BY-NC 2.0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.