De wow-factor van God

Een tijdje geleden kocht ik het boek ‘Platform’ van Michael Hyatt. Hij is een marketing-goeroe die in het boek uitlegt hoe je een online platform voor je business kunt creëren. Zijn ideeën kun je eigenlijk best goed toepassen op het geloof.

De term

In een van de hoofdstukken gaat het over de term ‘it’s the product, stupid’. Daarin betoogt Hyatt dat een product een bepaalde wow-factor moet hebben om te kunnen aanslaan. Hij haalt Steve Jobs aan, die enkele jaren geleden het concept ‘mobiele telefoon’ een compleet nieuwe draai gaf. Steve Jobs was uitermate enthousiast over zijn product en dat straalde af op zijn publiek. Hij geloofde in zijn product, omdat hij zelf had ervaren hoe handig en gebruiksvriendelijk het is.

Wat is de wow-factor?

Hyatt gaat in zijn boek verder in op de wow-factor die Apple bracht en waardoor de iPhone en later de iPad zo’n succes werden. Hij identificeert daarbij tien elementen die samen de wow-factor vormen:

Verrassing, verwachting, resonantie, transcendentie, helderheid, tijdloosheid, universaliteit, evangelisatie, duurzaamheid en privilege.

Volgens Hyatt verrast een wow-ervaring je en…
– gaat het je verwachtingen te boven;
– resoneert het in heel je leven;
– laat het je iets hogers ervaren (zoals God);
– biedt het een moment van helderheid;
– is het tijdloos en bepaalt het je bij het hier en nu;
– is het voor veel mensen bijna universeel;
– zorgt het ervoor dat je erover wilt praten en met anderen wilt delen;
– blijft het je ook jaren later nog bij;
– zorgt het ervoor dat je je vereert voelt dat je er deel van mag uitmaken.

De wow-factor van het geloof

Toen ik dit rijtje las, moest ik direct aan het christelijk geloof denken. Het christendom begon met apostelen die de hele wereld over reisden om iets te delen van wat zij ervaren hadden, namelijk God. Zij moesten het verhaal van Jezus vertellen en bekendmaken aan iedereen die ze tegenkwamen, daarbij geleid door de Heilige Geest.

Verwachtingen

Het ‘nieuwe’ geloof was verrassend, ging alle verwachting – ook van de joden – te boven, resoneert tot op de dag van vandaag door alle lagen van de bevolking en bij bijna alle volkeren ter wereld. Christenen ervaren hierdoor God en mensen die tot geloof komen zien ineens helder hun leven voor zich.

Het kan anders

Het geloof in Jezus is tijdloos en universeel, iedereen kan ermee in aanraking komen en mensen die het aannemen, worden voor altijd veranderd. Zij zien hoe hun leven hier en nu gedomineerd wordt door allerlei slechte gewoontes en gedragingen en begrijpen voor het eerst waar dat allemaal vandaan komt. En hoe het anders kan.

Jezus houdt van je!

Zij voelen zich vereert en klein door het feit dat ze nu bij Jezus, onze grote God, mogen komen, kinderen van de Allerhoogste mogen zijn en dat Hij van hen houdt.

Dit is de wow-ervaring van God en als je die hebt ervaren, wil je dat delen met de mensen om je heen. Met je niet-christelijke collega of klasgenoot, met je depressieve vriend of vriendin, met je vrouw of man, met je kinderen, met je mede-gelovigen, met iedereen waar je om geeft.

In de kerk

Toch ontbreekt die wow-factor bij veel christelijke kerken. En misschien is dat ook wel de reden dat er zo veel mensen de kerk uiteindelijk verlaten: ze missen de wow-factor, de blijdschap van het geloof.

Van hart tot hart

Misschien ontbreekt die ook bij henzelf en kunnen of durven ze niet met enthousiasme over hun ervaringen te spreken met anderen. Op kring of op vereniging zijn de gesprekken vooral discussies over onderdelen van het geloof, niet meer gesprekken van hart tot hart. Wanneer heb je voor het laatst echt een goed gesprek over God gehad met een mede-gelovige of een niet-christen?

Herontdekken

Ik bid dat we de komende jaren zullen herontdekken wat God voor ons betekent en voor ons wil betekenen. Dat we weer enthousiast worden over wat we geloven en in Wie we geloven. Voor de iPhone was de wow-factor van groter belang dan alle marketingmiddelen bij elkaar. De passie bij miljoenen Apple-fans was belangrijker dan duizend reclamefilmpjes.

God is je passie

Voor het christelijk geloof geldt hetzelfde. Aanstekelijk christen ben je pas als God boven alles de passie en wow-factor in je leven is. Eigenlijk keer je daarmee terug naar het begin van de christelijke kerk.

Terug naar het enthousiasme van de apostelen, die niet stil konden zijn over hun nieuwe leven met Jezus. Ik bid dat de Nederlandse kerk die wow-factor weer mag herontdekken. Want alleen op die manier kan Nederland weer worden wat het eens was: een christelijke natie.


Afbeelding door RedPolaroid // licentie onbekend

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.