Bruiloft van het Lam

De afgelopen jaren mocht ik flink wat pasgeboren kindjes in mijn armen houden. Binnenkort waarschijnlijk weer eentje, want mijn neef heeft net een dochtertje gekregen! Als ik naar zulke kleine wondertjes kijk, moet ik altijd denken aan liefde.

Godsgeschenk

God is een hele liefdevolle God. Geloof je me niet? Check dan eens zo’n klein baby’tje. Het wonderbaarlijk kleine wurmpje in je armen is in alles afhankelijk van jou. Het heeft nog zo weinig controle over zijn of haar lichaampje en kan nog niet eens uit zichzelf eten. Elke baby is in mijn ogen een Godsgeschenk.

Het klinkt misschien wat vergezocht, maar ik zie een heleboel parallellen tussen zo’n klein kindje en ons vaak nog prille geloof. Je kunt het je haast niet voorstellen, maar als het op geloven aankomt zijn we net zo afhankelijk van God als dat baby’tje van jou is. Hoe komt dat eigenlijk?

Scherven

In het paradijs ging er iets grandioos mis. De mens at van de verboden vrucht en zei daarmee tegen onze Vader: ‘We doen het zelf wel.’ Onze relatie met God viel in duizenden scherven uiteen en de gevolgen merken we nog elke dag.

We zwalken een beetje rond in dit leven, op zoek naar liefde en vervulling. We zoeken ons heil in relaties die destructief zijn, in verslavingen die ons van alles beloven, maar uiteindelijk slechts een surrogaat zijn van wat we ten diepste willen: geliefd zijn door God.

Het mooie is, dat God de scherven in je leven wil opruimen. In een ultieme daad van zelfopofferende liefde stuurde Hij daarom zijn Zoon naar deze wereld om onze zonden op zich te nemen. Daarmee herstelde Hij onze relatie met Hem.

Vertrouwen

Die relatie ontwikkelt zich nog elke dag. In de diepste dalen in ons leven leert Hij ons om op Hem te vertrouwen, ons leven aan Hem te geven en ons lot in Zijn handen te leggen. Hij heeft ons lief, zoals een vader zijn kind liefheeft. De hele Bijbel schreeuwt dat uit.

De bruid en bruidegom

Vanmiddag stonden er drie dames op het podium in de kerk. Ze spraken over een beeld dat steeds weer terugkwam in hun gebeden: God die Zijn bruid (dat is, de kerk) klaarmaakt voor de bruidegom (zichzelf). Deze wereld is de voorbereiding op dat grandioze feest in de Hemel, als wij als bruid naar Hem toe mogen gaan en eeuwig met Hem mogen leven.

Allermooist

Ik vond het een prachtig beeld. Tegelijk ontdek ik ook dat God er nog meer mee wil zeggen. Een bruid is ook niet één, twee, drie een bruid. Ze maakt zich met hulp van haar vrienden en familie zo mooi mogelijk op en probeert er op haar allermooist uit te zien.

God is ook zo met ons bezig. Hij leert ons elke dag, stapje voor stapje, hoe het is om met Hem te wandelen. Hoe het is om met Hem te leven. God is met ons bezig, vanaf het moment dat we nog een baby waren tot nu en later. Hij maakt ons mooi, zodat we er op ons mooist uitzien op de dag dat Hij weer terugkomt. Op de bruiloft van het Lam.

Kostbaarste bezit

De sleutel tot dit alles is liefde. 1 Kortinte 13 laat duidelijk zien dat liefde het meest kostbare bezit is dat een mens kan hebben. Liefde tot God, tot je naaste, zelfs tot je vijanden.

God leert ons elke dag, in goede én slechte tijden, hoe het is om lief te hebben en wat die liefde voor anderen betekent. Het enige dat Hij van je vraagt is, geef jij die liefde ook door aan anderen?

‘Laten we blij zijn en jubelen, laten we hem de eer geven! Want de bruiloft van het lam is gekomen en zijn bruid staat klaar.’ (Openbaring 19:7)


Afbeelding door Isabel Bloedwater / CC BY-SA 2.0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.