Energiebedrijven huilen krokodillentranen

Een interessant berichtje op fd.nl: Groene stroom bedreigt energiebedrijven. Eind oktober waarschuwden enkele fossiele reuzen voor mogelijke blackouts en zelfs faillissementen van energiebedrijven. Reden? Groene energie neemt zo’n vlucht, dat zij niet meer aan hun financiële verplichtingen kunnen voldoen.
Dat de markt voor conventionele energie onder druk staat, is al langer bekend. In Duitsland wordt op goede dagen soms al 50 procent van alle verbruikte energie groen opgewekt. Nederland is nog lang niet zo ver, maar ook hier begint de groene revolutie langzaam door te dringen. Reden voor de energiebedrijven om aan de noodrem te trekken. Maar is het echt zo erg als zij beweren?

Spijker en kop
Zoals een van de reacteurs (of reageerders, reaguurders) op fd.nl opmerkte: “Dit is toch goed nieuws? Hoe sneller fossiele bedrijven overbodig worden hoe eerder we de uitstoot van CO2 naar beneden kunnen brengen.” Hij of zij slaat de spijker op z’n kop.

Innovatie!
De afgelopen jaren zijn de energiebedrijven nauwelijks innovatief geweest. Daardoor laten zij op gebied van groene stroom enorme gaten vallen. Hier springt de relatief nieuwe groene energie-sector nu duidelijk op in. Kwestie van marktwerking, vergelijkbaar met de opkomst van de smartphone. Apple startte ermee (althans, maakte het populair), waarna Google snel met een tegenreactie kwam in de vorm van Android. Microsoft lag ondertussen naast Nokia te slapen, waardoor beide bedrijven op de mobiele markt het nu enorm moeilijk hebben.

Slapen
Ik zie dat nu ook gebeuren op de energiemarkt. Conventionele energiebedrijven lagen te slapen terwijl de groene energiesector langzaam oprukte. Nu liggen ze op een flinke achterstand, die moeilijk nog goed te maken valt. Het oude businessmodel verdwijnt ondertussen langzaam en dus huilen energiebedrijven nu krokodillentranen. Het enige verstandige dat ze kunnen doen, is inspringen op de nieuwe omstandigheden.

Groene energie
Blijft de vraag over hoe goed de groen energiesector het gat kan opvullen dat de oude energiebedrijven achter laten. Is het mogelijk om volledig over te stappen op groene energie? En binnen welk tijdsbestek? En hoe flexibel zijn de oude energiebedrijven in de omslag naar groene energie? Want dat laatste is wat mij betreft ook van groot belang voor een gezonde energiesector.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.