Natuurorganisaties winnen rechtszaak om kolencentrales Maasvlakte

De provincie Zuid-Holland moet een nieuw besluit nemen over de natuurvergunningen voor twee kolencentrales op de Maasvlakte. Dat oordeelde de Raad van State vandaag in de rechtszaak die werd aangespannen door Greenpeace, Natuur & Milieu en de Vereniging van Verontruste Burgers van Voorne.
In 2011 stonden de natuurorganisaties en de provincie Zuid-Holland ook al eens voor de rechter vanwege de natuurvergunningen. Toen oordeelde de Raad van State dat het provinciebestuur het besluit opnieuw moest nemen vanwege de bezwaren.

Het provinciebestuur besloot echter in 2012 om de bezwaren ongegrond te verklaren. Uit onderzoek zou blijken dat natuurbeheermaatregelen, zoals maaien, afplaggen of begrazing, de extra vervuiling door de kolencentrales op kunnen vangen.

De Raad van State oordeelt nu dat dit onderzoek onvoldoende is om een natuurvergunning te kunnen afgeven. De maatregelen zijn simpelweg te weinig concreet en bovendien is het onduidelijk welke winst ermee behaald wordt. Het provinciebestuur moet daarom nogmaals kijken naar de bezwaren van de natuurorganisaties.

De twee kolencentrales van E.ON en GDF Suez/Electrabel zijn al bijna afgebouwd, maar mogen pas in gebruik worden genomen als de natuurvergunningen zijn afgegeven. In totaal stoten zij jaarlijks zo’n 4 miljoen kilo stikstof- en zwaveloxiden uit. Beiden staan bovendien in de buurt van beschermde natuurgebieden, zoals ‘Voornes Duin’ en ‘Westduinpark & Wapendal’.

(Afbeelding van Michiel1972 [CC-BY-SA-3.0 of GFDL], via Wikimedia Commons)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.