Save the planet, verhuis!

In een eerder artikel schreef ik al eens dat ik duurzaamheid best lastig vind. Ik was toen met een energiemeter in de hand langs al mijn apparaten gegaan om het energieverbruik te meten. Van schrik ben ik toen gestopt met mijn aquariumhobby en mijn thuisserver. Ondertussen heb ik overal spaarlampen hangen, heb ik mijn auto verkocht en ga ik daardoor vaker op de fiets of met het OV.


Goede keuze

Duurzaamheid vraagt keuzes. Daar ben ik inmiddels wel achter. Keuzes die niet altijd even makkelijk zijn (zo’n auto voor de deur is toch best handig). Maar er is één keuze die denk ik heel veel mensen zonder al te veel problemen moeten kunnen maken: dichter bij het werk gaan wonen.

Enorme reislust

Dagelijks reizen zo’n 2,4 tot 2,8 miljoen Nederlanders in de spits naar hun werk of weer terug naar huis (bron). De auto geeft ons veel vrijheid en daardoor zijn mensen vaker een eind van hun werk gaan wonen. De gemiddelde reistijd in 2012 was ongeveer 30 minuten. Dat lijkt niet veel, maar dat komt neer op zo’n 70 tot 90 kilometer per dag!

Besparing

Al dat reizen zorgt voor een enorme uitstoot aan broeikasgassen. Bovendien gaan er elke dag duizenden liters benzine doorheen. Benzine die in de komende 10 tot 15 jaar wel eens erg schaars zou kunnen worden. Denk je eens in wat dat zou besparen als je nog maar een kwartiertje fietsen van je werk zou wonen!

De middeleeuwen

Wellicht zal dat in de toekomst zelfs noodzakelijk zijn, als de olie opraakt. Dan zullen we toch weer terug moeten naar een maatschappij die alles lokaal doet. Van het verbouwen van eten tot het maken en repareren van een stel nieuwe schoenen met lokaal verkrijgbare producten. Terug naar de middeleeuwen, om het zo maar eens te zeggen.

Overstap

Is dat nodig? Ja. Tenzij… we haast maken met de overstap naar schone energie, schone brandstof en producten waar zorg voor dier en mens bij centraal staat. Ondertussen kunnen we de wereld al een stukje verder helpen door dichterbij het werk te gaan wonen. Doe je ook mee?

Dit opinieartikel verscheen eerder op Johanschutten.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.