Plofkippen en – koeien

Met het nieuwe jaar komen zoals gewoonlijk weer allerlei nieuwe voornemens. Zo wil ik nog duurzamer gaan leven, een vriendin zoeken en van Tekstbureau Anderverhaal natuurlijk een succes maken. En dus stond ik vandaag in de supermarkt op zoek naar een wereldgerecht zonder vlees. Want dat is mijn nieuwe uitdaging en voornemen: minder vlees eten. Maar dat blijkt makkelijker gezegd dan gedaan.

Ik ben gek op die wereldgerechten van Knorr (of het huismerk van Albert Heijn). Ze zijn in een handomdraai klaar en smaken heerlijk. Maar er zit geen enkel pak tussen waar geen vlees bij te pas komt. Vreemd. Kennelijk zijn wij Nederlands getrouwd met vlees. ’s Ochtends en ’s middags vlees op brood, ’s avonds bij het avondeten een gehaktbal of 400 gram plofkippenvlees door het gerecht heen; jaarlijks eet een gemiddelde Nederlander de helft van zijn eigen gewicht in vlees (43 kg). En het gemiddelde vleesverbruik (het hele gewicht van het dier, dus ook met de delen die niet gebruikt worden) ligt nog een stuk hoger: 86 kilo.

In de film Meat the Truth (linkje) maakt Marianne Thieme van Partij voor de Dieren duidelijk dat de vleesindustrie een van de grootste veroorzakers is van het broeikaseffect. Ze komt tot een verrassende conclusie: als elke Nederlander een dagje minder vlees zou eten, staat dat gelijk aan het van de weg halen van 1 miljoen auto’s. Dat levert namelijk dezelfde besparing op van 3,2 ton CO2. Vooral rundvlees is een grote boosdoener, omdat voor één kilo plofrundvlees (dat komt van runderen die vetgemest worden en nauwelijks buiten komen) zo’n vier tot zeven kilo voer nodig is. Het voer dat veel plofkoeien krijgen, komt uit het buitenland en daar zorgt de verbouwing ervan voor ontbossing. En dan hebben we het nog niet eens over het broeikasgas methaan dat de runderen produceren.

Volgens mij zijn er dus redenen genoeg om maar eens te minderen met vlees. Het lijkt me bovendien best gezond om eens wat meer groenten te eten. Die dierlijke vetten uit vlees heb je echt niet elke dag nodig. En er zijn bovendien voldoende vleesvervangers (ei, tofu, noten of vegetarische burgers). Zit ik echter nog met één probleem: waar blijven de lekkere vleesloze wereldgerechten van Knorr?

Bonus:
http://www.themeatrix.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.