Lokaal is hip

De afgelopen honderd jaar is de wereld dankzij globalisering in rap tempo dichterbij gekomen. Inmiddels lijkt die beweging op zijn retour en zien we langzaam de contouren van een nieuwe trend, namelijk ‘lokalisering’. Na jaren van horizonverkenning keert de Nederlander / Europeaan / Wereldburger ten lange leste weer terug naar waar het ooit begon: de lokale gemeenschap.

Zo heel gek is die gedachte niet. De wereld groeit ons langzamerhand een beetje boven het hoofd. Waar de landsgrenzen verdwijnen, verdwijnt ook zekerheid en overzicht. In de politiek (Wilders) zag je een tegenbeweging optreden: tegen de Europese Unie en tegen hulp aan het buitenland. Geld voor ontwikkelingssamenwerking mocht er niet meer zijn, moslims moeten ophoepelen en Griekenland is een bodemloze put waar onze zuurverdiende belastingcentjes in verdwijnen.

Dat zijn de negatieve kanten van wat ik ‘lokalisering’ noem. Het is een beweging die weer terugkeert naar waar het ooit begon, namelijk naar de lokale gemeenschap. Naar lokale boeren die het voedsel produceren, naar winkeltjes waar je lokale producten kunt kopen en naar burgers die elkaar opzoeken in leefgemeenschappen en samen de handen uit de mouwen steken.

Deze beweging heeft echter ook positieve kanten: Transition Towns, Texel Energie en permacultuur. Het zijn lokale initiatieven met een gezamenlijk doel: ervoor zorgen dat mensen minder afhankelijk worden grote, internationaal opererende bedrijven en fossiele brandstoffen. Ze betrekken mensen bij hun buurt, hun stad, dorp of provincie en creƫren zo de randvoorwaarden voor een beter en gezonder milieu en een sterkere lokale economie.

Ik hoop dat deze trend de komende jaren doorzet. Want hoe meer we lokaal doen, hoe minder we het milieu belasten. Dat is goed voor onze economie, voor onze omgeving en dus goed voor ons zelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.