Klimaatverandering beïnvloedt groei en bloei planten

Klimaatverandering zorgt ervoor dat planten gemiddeld twee weken eerder beginnen met groeien, terwijl bladval en bladverkleuring juist een week later plaatsvinden. Tot die conclusie komt De Natuurkalender in een wetenschappelijke publicatie in het blad Regional Environmental Change.De Natuurkalender vergeleek hiervoor gegevens uit de periode van 1894 tot 2010. Het analyseerde daarbij 150.000 eerste waarnemingen van plantengroei, bladverkleuring en bladval bij 320 plantensoorten. Opvallend is dat tot 1990 er nauwelijks veranderingen te bespeuren zijn. In de periode daarna blijkt het tijdstip echter flink te verschillen.

Verschil

Vergeleken met de periode 1894 – 1932 blijkt de eerste groei tussen 2000 en 2010 gemiddeld 14 dagen eerder te beginnen. Ten opzichte van 1940 – 1968 is dat 13 dagen. Overigens verschilt dit tijdstip wel per plant. De zomereik begint bijvoorbeeld 35 dagen eerder te groeien, terwijl de blauwe knoop juist vier dagen later start. 

Klimaatverandering

De onderzoekers denken dat deze toename voor tweederde komt door klimaatverandering en de opwarming van de aarde. Zij verwachten bovendien dat het groeiseizoen in de toekomst nog eerder zal beginnen en later zal aflopen dan nu het geval is. Voor boeren is dat dus iets om rekening mee te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.