Kernfusie weer stapje dichterbij

Na zo’n zes jaar van voorbereidingen arriveerde onlangs in het Zuid-Franse Cadarache het eerste onderdeel van de nieuwe kernfusiereactor ITER. Als alles volgens plan gaat moet de experimentele reactor eind 2020 in gebruik genomen worden.


Het werk aan de kernfusiereactor loopt al twee jaar achter op schema. Naast design-problemen en stijgende kosten kampte het project ook met coördinatieproblemen. De componenten die nodig zijn voor de reactor moeten voldoen aan zeer hoge eisen. De inspecteurs van ITER hadden echter moeite om binnen te komen bij de bedrijven die deze componenten aan moeten leveren.

[headlines headline=”h6″ ]Toekomstmuziek[/headlines]
Kernfusie geldt al jaren als dé energiebron voor de toekomst. Toch moeten er nog veel obstakels worden overwonnen voordat het zover is. In Engeland wordt al sinds 1983 geëxperimenteerd met kernfusie. Het opwekken van energie hiermee kost echter meer dan de reactor kan produceren. ITER moet de eerste kernfusiereactor worden die meer energie oplevert dan erin gestopt wordt (input: 50 MW, output: 500 MW).

Meer bij de BBC.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.