Give a little love…

Duurzaamheid gaat over meer dan schone energie en betere afvalverwerking. Het gaat ook om hoe we als samenleving met elkaar en met de natuur omgaan. Zijn we met elkaar begaan, willen we elkaar nog wel helpen bij problemen, of is het ieder voor zich? Stoppen we onze ouders in het bejaardentehuis, of kiezen we ervoor om zelf de zorg voor hen op ons te nemen? Kortom, hoe gaan we met elkaar om?

Vandaag las ik een mooie blogposting (link) van Joline Zuidema van Netwerk TijdVoorActie. Ze beschrijft daarin een maatschappij die ik heel herkenbaar vind. We zijn met z’n allen zo op onszelf gericht, op onze iPods, smartphones en Twitter-accounts, dat we onze medemens bijna niet meer zien staan. Daar doe ik tot mijn schaamte ook vaak aan mee.

Treffende analyse
Gelukkig kan het ook anders. De uitzending ‘Gaten in de markt‘ van het VPRO-programma Tegenlicht geeft een treffende analyse van de huidige individualistische en marktgerichte maatschappij. Een maatschappij waar de gemeenschap plaats moet maken voor het individu, waar jongeren vastlopen in de vele keuzes die hen voorgeschoteld worden en waar de markt allesoverheersend is.

Tegenlicht vergelijkt de huidige maatschappij met die van tientallen jaren geleden. Vroeger kochten we ons brood bij de lokale bakker, gingen we naar de lokale kapsalon om ons haar te knippen en brachten we elke week een bezoek aan de groenteman voor ons voedsel. Tegenwoordig kopen we alles bij de supermarkt. Ons voedsel komt nu van een onpersoonlijk bedrijf die dit feit probeert te verdoezelen door ons een rooskleurig beeld van zichzelf voor te schotelen.

Relaties
We krijgen relaties met merken, niet meer met andere mensen. Ons vlees komt uit megastallen, onze groenten van megaboerderijen of zelfs helemaal uit het buitenland. De relaties die we hadden in onze omgeving, verdwijnen. We kennen de groenteboer niet meer, de bakker is ons ook onbekend en de politie zie je alleen als er iets ernstigs gebeurt. Waar hebben we het uit de hand laten lopen? Waarom slaan we zo door in het individualisme?

Belangeloos voor de ander
Als secretaris van Stichting TijdVoorActie zie ik dat het ook anders kan. De stichting brengt jongeren en hulpbehoevende mensen bij elkaar. Jongeren zetten zich op die manier belangeloos in voor de maatschappij. Het is voor hen genoeg om waardering voor hun hulp te krijgen, meer vragen ze niet. En zo ontstaan er steeds meer lokale initiatieven van mensen die elkaar opzoeken, elkaar belangeloos helpen en zo de wereld telkens een stukje beter maken.

Meedoen!
Wil je ook helpen? Begin dan bij jezelf. Kijk in je omgeving, help de oude vrouw met oversteken, ruim rommel op als je het ziet en wie weet steek je anderen aan om hetzelfde te doen. En wil je meer doen, meld je dan aan bij Netwerk Dien je Stad of Netwerk TijdVoorActie, check of je nog kunt helpen bij De Vluchtkerk in Amsterdam, help mee bij een voedselbank, of check de website van Stichting Present.

Een betere maatschappij, dat ben jij!

Bonus:

filmpje Noah and the Whale, “Give a little love”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.