Energie bespaar je zo!

Soms krijg je van die vreemde opmerkingen van mensen als je zegt dat je aan energiebesparing doet. ‘Je bent toch niet aan het radicaliseren, hè?’, vroeg iemand me eens. Nee, dat ben ik niet. Maar een beter milieu begint wel bij jezelf. Daarom geef ik hier 7 praktische tips die ik zelf gebruik om mijn energiehuishouding efficiënter te maken.

[info] Tip 1: groene energie [/info]
Ok, dit is wel de makkelijkste. Stap over naar een leverancier van groene energie. Hoewel die energie waarschijnlijk niet rechtstreeks door je stroomkabel stroomt, komt er wel meer groene energie in het landelijke energienetwerk terecht. Bedrijven die groene stroom produceren, leveren hun energie aan dit netwerk. Hoe meer mensen dus voor groene stroom gaan, hoe hoger het aandeel van groene stroom hierin wordt.

Wel een belangrijke waarschuwing: sommige energieleveranciers bieden groene stroom aan die geproduceerd én geleverd wordt in het buitenland. Deze leveranciers kopen op de Europese markt zogenaamde Garanties van Oorsprong (GvO’s) en verkopen die als groene stroom aan de Nederlandse consument. Deze stroom wordt echter niet geproduceerd of geleverd in Nederland. Dat is de reden waarom in Nederland 30 procent van de energie als groene stroom wordt verkocht, terwijl energiebedrijven slechts 10 procent in Nederland zelf produceren (bron: http://groenestroomjagraag.nl/node/299).

[info]Tip 2: zuinige computer[/info]
Een paar jaar geleden kocht ik een nieuwe desktopcomputer. Normaal zette ik daar de goedkoopste en krachtigste processor in, maar dit keer koos ik voor een andere benadering. Ik wilde namelijk dat mijn computer minder energie zou verbruiken, dus koos ik voor een duurdere maar zuinigere processorvariant.

Op computergebied valt er veel te besparen:

  • Een laptop in plaats van een desktopcomputer, want de eerste verbruikt veel minder energie.
  • Een tablet voor het surfen, want dan hoeft de pc niet elke keer aan.
  • Geen krachtige grafische kaart, want voor de meeste taken heb je die niet nodig. Sommige laptops hebben overigens wél een krachtige grafische kaart, maar gebruiken die alleen voor games en grafisch veeleisende programma’s. Een aparte energiezuinige grafische processor neemt de eenvoudige taken dan voor zijn rekening.
  • Een kleinere led-monitor, want die verbruikt veel minder energie dan een grote.

Wil je toch een desktopcomputer, dan kun je ook kijken naar barebones. Dit zijn kleine pc’s met zuinige hardware die je zelf kunt aanvullen met bijvoorbeeld een zuinige processor. Ze zijn minder krachtig dan desktopcomputers, maar wel een stuk zuiniger en toch geschikt voor bijvoorbeeld surfen, het schrijven van documenten en simpele games. Verschillende websites bieden bovendien kant-en-klare zuinige pc’s aan.

[info]Tip 3: schakel apparaten uit als je ze niet gebruikt[/info]
Veel apparaten hebben een stand-by-modus. Ze staan dan nog wel aan, maar verbruiken minder energie en starten sneller op als je ze weer nodig hebt. Maar ze verbruiken dus nog steeds energie. Het beste kun je deze apparaten uitschakelen. Het opstarten kost dan meer tijd, maar je bespaart er wel flink wat energie mee (volgens de Consumentenbond gemiddeld zo’n 450 KwH per jaar, omgerekend zo’n 100 euro).

[info]Tip 4: trek de stekker van de magnetron uit het stopcontact[/info]
Het klinkt wat vergezocht, maar een magnetron met een elektronisch klokje verbruikt ook energie. Soms wel 25 procent van het totaal. En zeg nu zelf, hoe vaak kijk je op de magnetronklok?

[info]Tip 5: een wekkerradio is overbodig[/info]
Goed, hij verbruikte slechts 5 watt, maar stond wel dag en nacht aan: mijn wekkerradio. Ik gebruikte hem alleen om op tijd wakker te worden. Het ding had alleen ’s ochtends nut, de rest van de dag was hij nutteloos bezig. Om wakker te worden kun je net zo goed je smartphone of gewone telefoon gebruiken. De meeste hebben wel ergens een wekkerfunctie verstopt en deze kost nauwelijks extra energie.

[info]Tip 6: zet de thermostaat een graadje lager[/info]
Als je niet zo’n koukleum bent, kun je de thermostaat een graadje lager zetten. 20 graden is voor de meeste mensen prima, maar ook 19 graden is voor sommige mensen nog warm genoeg. Ook als je wel een koukleum bent kun je ’s avonds de verwarming rond 21.00 of 22.00 uur uit zetten. Dat bespaart energie, terwijl het huis nog warm genoeg blijft om ervoor te zorgen dat je geen kou lijdt voordat je gaat slapen. Dat geldt zeker voor een goed geïsoleerd huis. In mijn appartement daalt de temperatuur ’s nachts slechts een graad of twee.

[info]Tip 7: spaarlampen[/info]
Vervang al je oude gloeilampen door spaarlampen. Deze zijn energiezuiniger, terwijl ze evenveel licht geven. Wil je het helemaal goed doen, neem dan een paar led-lampen. Deze verbruiken nog minder energie. Nadeel is wel dat ze duurder zijn en bovendien minder mooi licht geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.