Elektriciteit uit CO2

Wereldwijd groeit de uitstoot van CO2 nog steeds. Lange tijd werd het broeikasgas gezien als afval dat we de lucht in sturen. Je kunt er weinig mee. Maar wat als je CO2 kunt gebruiken om energie op te wekken?


Onderzoekers van Wageningen UR en Watertechnologie-instituut Wetsus ontdekten dat er energie vrijkomt bij het vermengen van de gassen van een elektriciteitscentrale en de buitenlucht. Zij bedachten een manier om deze energie te oogsten.

Methode

Door CO2 afwisselend te mixen met water en lucht en dit tussen speciale membranen te pompen, ontstaat er een elektrische stroom. Deze energie is vervolgens eenvoudig op te vangen.

Dankzij de technologie moeten elektriciteitscentrales zo’n zes procent meer energie kunnen opwekken, zonder extra uitstoot van CO2. Geschat wordt dat op deze manier wereldwijd zo’n 1570 TWh extra capaciteit verkregen kan worden.

Brandstof

CO2 kent meer interessante toepassingen. In IJsland staat een fabriek die het gas vermengt met waterstof en een catalysator om er ethanol van te maken. Vermengt met benzine is dat een goede brandstof voor conventionele auto’s.

Meer informatie over het proces vind je hier en hier (beiden Engels).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.