Eindhoven gaat luchtverontreiniging meten

Eindhoven – Deze week is AiREAS, een samenwerkingsverband tussen burgers, overheid en bedrijfsleven, in Eindhoven begonnen met de aanleg van een geavanceerd meetsysteem voor de luchtkwaliteit.


Eindhoven kampt al langer met luchtverontreiniging en het nieuwe systeem moet hier verandering in brengen. In totaal installeert AiREAS dertig zogenaamde ‘Airboxen’ op verschillende plekken in stad. Nog eens vijf kunnen ingezet worden bij evenementen en calamiteiten. De Airboxen meten onder meer (ultra) fijnstof, NOx en Ozone, stoffen die een belangrijke rol spelen in luchtverontreiniging.

[headlines headline=”h6″]Realtime[/headlines]
De boxen zijn onderling via een ‘slim’ netwerk met elkaar verbonden. Meetgegevens worden realtime opgeslagen in een cross-referentiedatabase. In de toekomst kunnen burgers, wetenschappers en het bedrijfsleven de gegevens 24/7 raadplegen via internet. Zij kunnen dan zelf beslissen of en welke maatregelen ze tegen luchtverontreiniging zullen nemen. Het systeem kan op die manier bijdragen aan een betere luchtkwaliteit.

[headlines headline=”h6″]Gezondere stad[/headlines]
AiREAS is een initiatief van Jean-Paul Close (schrijver van Sustainocratie) en Marco van Lochem (directeur bij Imtech ICT). In 2011 brachten zij onderzoekers, burgers, overheid en bedrijfsleven bij elkaar om problemen als luchtvervuiling gezamenlijk het hoofd te bieden. AiREAS streeft naar een gezondere stad waar iedereen zijn of haar verantwoordelijkheid neemt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.