Duurzaam leven is lastig

[dropcap]I[/dropcap]k zal het maar meteen toegeven: ik vind duurzaamheid moeilijk. Als liefhebber van gadgets is het erg verleidelijk om telkens het nieuwste van het nieuwste te willen hebben. En een vaatwasser of combimagnetron is toch ook erg handig. Gemak dient de mens – zeker de westerse. Maar kan het zo wel doorgaan?

Die vraag is een van de redenen waarom ik me onlangs begon af te vragen hoe het eigenlijk met mijn eigen energieconsumptie zat. Met een energiemeter in de hand liep ik daarom een paar maanden geleden alle apparaten (behalve de wasmachine en de koelkast) na op hun stroomverbruik.

Van schrik ben ik gestopt met mijn aquarium-hobby. De opstelling verbruikte dag en nacht zo’n 100 watt aan energie, met af en toe een piek naar 300 watt als de verwarming een paar minuten aansloeg. Dat is véél voor iemand die alleen woont.

Ook een andere hobby moest eraan geloven: sinds kort draait deze website niet meer thuis op een zelfgebouwde server. De gebruikte pc verstookte namelijk continu zo’n 100 watt. Nu deel ik webruimte op een server in een datacentrum, waarbij ik de server deel met nog eens tien anderen. Dat scheelt niet alleen in de kosten, maar ook in de stroom.

Maatregelen
Voor mij waren het twee eenvoudige maatregelen die ik kon nemen om mijn ecologische voetafdruk wat te verminderen. Maar volgens de voetafdruktest van WNF valt er nog veel te verbeteren: met mijn consumentengedrag heb ik volgens de test een voetafdruk van 6,54 hectare. Als iedereen mijn levensstijl er op na houdt, zouden we 3,7 aardbollen nodig hebben. Dat is veel!

Met het wegdoen van verspillende apparaten zijn we er dus nog niet. Er is meer nodig: een aanpassing in levensstijl. Volgens WNF kan ik nog veel winst boeken: minder zuivel drinken, vaker met het openbaar vervoer, een dagje vegetarisch eten, kapotte spullen laten repareren en minder koffie drinken. Die tips kan ik eenvoudig opvolgen. Maar is het genoeg? Of is er meer nodig?

(afbeelding bovenaan: © Pakhnyushchyy | Stock Free Images & Dreamstime Stock Photos)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.